Wat is een retraite?

De letterlijke vertaling van retraite is jezelf terugtrekken. Een retraite is een manier om je even terug te trekken uit de hectiek van het dagelijkse leven en ruimte te nemen voor jezelf. Om vervolgens te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt in het leven.

Waarom ga je op retraite?

Een retraite biedt de gelegenheid om in een groep met behulp van een begeleider even uit het dagelijks leven te stappen. Het helpt je om dichter bij jezelf te komen. Zonder afleiding van je telefoon, je omgeving, je werk en de mensen om je heen. Om zo tijd te maken voor de essentie van het leven en jouw oorsprong te ontdekken.

Voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden kan een retraite week in het buitenland een geschikte vorm van onderzoek en verdieping zijn. Met ruimte voor ontspanning, tijd voor jezelf en tijd om te voelen wat jij wilt in het leven en wie jij bent. Maar vooral om voluit te genieten van het leven, tijdens de retraite week maar ook daarna.

De positieve effecten van een retraite

Op retraite kun je slechte gewoontes en drukte thuislaten. Hierdoor geef je nieuwe invulling aan de vrijgekomen tijd en ervaar je hoe het is om gewoon alleen maar te hoeven zijn. Hierdoor kom je tot nieuwe ontdekkingen en positieve ervaringen.

Denk hierbij aan:

Meer aandacht voor leven in het moment. Het leven zit vol met prachtige momenten. Door tijdens een retraite echt in het moment te zijn dring je door in de diepere lagen van jezelf. Je geest komt tot rust en je focus wordt sterker. Het moment wordt intenser beleefd en je geniet op een veel dieper niveau.

Minder stress. Tijdens een retraite keer je naar binnen. Zonder afleiding van buitenaf. Geen stress door werk, studie, thuis of de informatiestroom van media. Het is een periode om stil te staan bij het leven. De kans om in deze rustige dagen meer over jezelf te weten komen dan tijdens het drukke dagelijkse leven.

Vol nieuwe energie. Je geest en hart krijgen ruimte voor meer liefde, aandacht en energie. Door met een nieuwe frisse blik naar jezelf te kijken en naar de wereld om je heen ontstaan bruisende nieuwe ideeën. 

Je komt dichter bij jezelf. Je komt als het ware in een flow van energie en je bewustwording wordt intensiever. Hierdoor worden je contacten met mensen diepgaander en je levensvragen beantwoord. 

Welke soorten retraites zijn er?

Inmiddels bestaan er vele soorten retraites, die zich onderscheiden door een bepaald thema, programma, werkvorm, of doel van de retraite.

Zo is er voor iedereen wel een retraite te vinden die past bij wat zij op dat moment zoekt of nodig heeft. Er zijn retraites die zich hoofdzakelijk op ontspanning en wellness richten, en retraites die juist meer nadruk leggen op persoonlijke ontwikkeling. In een yoga retreat kan dit ook beide het geval zijn, afhankelijk van het thema, het programma en de docent.

Er bestaan specifieke meditatie retreats vanuit een bepaald gedachtegoed, zoals een Vipassana retraite. Daarin wordt een programma gehanteerd dat over de hele wereld vergelijkbaar is. Vaak komt het echter voor dat er meerdere werkvormen gebruikt worden binnen een retraite.

Een mindfulness retraite kan een programma bevatten met afwisselend mindfulness oefeningen, diverse vormen van meditatie en een vorm van yoga of bijvoorbeeld tai chi. Een stilte retraite maakt hoofdzakelijk gebruik van de kracht van stilte, meditatie en reflectie.

Bij het kiezen van een retraite is het belangrijk om voor ogen te houden wat voor jou essentieel is bij een retraite. Om op deze manier een goede keuze te kunnen maken wat aansluit bij jou wensen.

8 redenen om op retraite naar Sicilië te gaan

1. Omdat je behoefte hebt aan ontspanning en wilt opladen op een mooie plek waar er ruimte is om jezelf te zijn.

2. Omdat je wilt ervaren hoe je fysiek en mentaal in balans kunt zijn.

3. Omdat je nieuwsgierig bent naar wat meditatie, yoga, mindfulness en stilte met je doen.

4. Omdat je op zoek bent naar inspiratie en handvatten om je mooiste leven te leven.

5. Omdat je graag kennis wilt opdoen over meditatie, mindfulness, manifesteren en de kracht van de maan.

6. Omdat je zin hebt in een heerlijke vakantie op een prachtige zonnige plek met heerlijk eten, ruimte voor jezelf en gezelligheid met leuke mensen.

7. Omdat je een pauze wilt inlassen in de doorgaande hectiek van alledag en op adem wilt komen.

8. Omdat je iets bijzonders voor jezelf wilt doen. Om iets te doen wat je misschien nog niet eerder gedaan hebt.

Bovenal is een retraite een fijne tijd, met en voor jezelf. Een retraite is een heerlijke vakantie voor lichaam, ziel en geest!

dimoradidante meditatie retreat minder stress mindfulness retraite positieve effecten retraite retraite naar Sicilië retraite sicilie retreat Scicli Sicilie spirituele bewustwording waarom op retraite wat is een retraite yoga retreat